Hopp til hovedinnhold

Begrepskatalogen

Formålet med Begrepskatalogen er å gjøre dataene mer forståelige. Like begreper kan brukes på forskjellige måter i ulike kontekster. Derfor er det viktig med beskrivelser av begreper, slik at en unngår misforståelser og feilaktig bruk av data. Alle begreper som er publisert i Begrepskatalogen har en tilhørende definisjon som forklarer hva begrepet betyr.

Informasjon

Ønsker du å søke i Begreps-katalogen?

Finn begrep →

Hvilken informasjon finner jeg i Begrepskatalogen?

Alle begrep som er publisert i Begrepskatalogen følger Forvaltningsstandard for begrepsbeskrivelser (SKOS-AP-NO-Begrep).

Nedenfor er det oppgitt hva du kan få informasjon om:

  • Definisjon
  • Gyldighet
  • Tillatt og frarådet term
  • Fag- og bruksområde
  • Identifikator
  • Kontaktinformasjon

Sammenlikne begreper

Det er mulig å sammenlikne flere begreper ved siden av hverandre. Verktøyet gjør det enklere å finne det begrepet som er best egnet.

Eksempel på en sammenligning av begrepet forelder

Relasjon til andre kataloger

De ulike datakatalogene i Felles datakatalog kan brukes hver for seg, men flere av datakatalogene har en logisk korrelasjon, og kan derfor ses i sammenheng med hverandre. Her er det beskrevet hvilke relasjoner de andre katalogene har med Begrepskatalogen.

Datasettkatalogen

Datasett kan ha relasjon til ett eller flere begreper. Når du har valgt et bestemt datasett kan du i menyen velge «Begreper brukt i datasettet». Her får du en beskrivelse av begrepet ved å klikke på det som er har understrek (som vist i bildet nedenfor).

Eksempel på begrep tilknyttet et datasett

Informasjonsmodellkatalogen

Informasjonsmodeller kan refererer til begreper. Du kan lese mer om informasjonsmodeller på siden om Rammeverk for informasjonsforvaltning (digdir.no). I bildet nedenfor ser man at begreper er definert og har en relasjon til informasjonsmodellen.

Eksempel på begrep tilknyttet en informasjonsmodell

Inspirasjon og veiledning

E-læringskurs i begrep- og terminologiarbeid